Lessen uit 15 jaar faillissementspraktijk – Waarom doormodderen je de kop kan kosten

Vanuit WRS Finance ondersteunen wij samen met onze kennispartners graag ondernemingen met het vergroten van inzicht in en grip op de onderneming. Onze financials en bedrijfskundigen hebben dan ook het afgelopen jaar hier een mooie bijdrage aan geleverd. Ook voor komende tijd zijn de agenda’s goed gevuld.

De afgelopen 15 jaar zijn bij de faillissementspraktijk van onze kennispartner DRS Advies echter ook heel wat ondernemers langs gekomen waarbij het wel 5 over 12 was. Veel ondernemers redden het, maar helaas geldt dat niet voor iedereen. De laatste maanden nemen het aantal faillissementen weer flink toe. De ervaringen vanuit DRS Advies zijn waardevol om dat het de praktijk blootlegt waar het mis kan gaan.

Hoewel het niet kunnen terugbetalen van Coronasteun een veelgehoorde oorzaak is, ligt naar onze mening het probleem dieper.  De vraag is: waar gaat het mis? We zien een aantal rode draden die keer op keer terugkomen. We noemen er een aantal om eens met u te delen.

 

Geen duidelijke strategische keuzes

Veel ondernemers blijven te lang hangen in een businessmodel dat simpelweg niet meer werkt. In plaats van tijdig de boel te herzien en scherpe keuzes te maken, wordt er doorgeploeterd. Het bedrijf moddert voort zonder duidelijke richting, en voordat je het weet, zit je op een dood spoor. Durf die keuze te maken – een verkeerde koers is vaak beter dan geen koers.

Groeien kost geld

We zien het vaak: een ondernemer die eindelijk succes boekt, maar vergeet dat groei ook kosten met zich meebrengt. Te weinig cashflow, te veel uitgaven, en een gebrek aan goede financiering. Groei is niet alleen feest; je moet ook zorgen dat je voldoende middelen hebt om die groei te ondersteunen. Beheersing van je werkkapitaal is essentieel.  Financiering moet passen bij de groeiambities, anders heb je straks een prachtig uit de kluiten gewassen bedrijf… met lege zakken.

 

Rommelige administratie

Niet weten waar je staat en constant bezig de historie op orde te krijgen. Teveel ondernemers hebben geen inzicht in waar het geld wordt verdient en waar het wordt verloren. Inzicht ontbreekt als gevolg van verkeerde kostprijzen en nagenoeg geen voorspellend vermogen. Ondernemen op onderbuik is prima, maar het wordt nog fijner als je kunt bijsturen op basis van tijdige en betrouwbare informatie.

 

Ongewenste dwarsverbanden

Nog een klassieker: geen duidelijke vastlegging van rekening-courantposities, zekerheden, of onderlinge afspraken. Er ontstaat een wirwar van entiteiten die door elkaar lopen. Van fiscale eenheden tot 403-verklaringen en privévorderingen, alles is verknoopt. Gevolg: als het misgaat, gaat het ook goed mis. De schade wordt alleen maar groter.

Uiteraard zijn er meer structurele oorzaken dan dat je in een korte update kwijt kunt, maar deze wilden wij in ieder geval toch graag delen.

 

Wat kun je hieraan doen?

Onze tip? Ga eens samen met je adviseur aan tafel zitten en bekijk je bedrijf met een frisse blik. Maak die onderlinge dwarsverbanden inzichtelijk. Waar komt het geld echt vandaan en waar lekt het weg? Sta open voor kritiek, hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn. Een groot risico voor een ondernemer is het ontbreken van kritische mensen om je heen. Iemand die jou een spiegel voorhoudt, voorkomt dat je te lang op een verkeerd spoor blijft zitten. En ja, dat is best moeilijk om te doen als jij diegene bent die de onderneming groot heeft gemaakt.

Soms kan een vleugje humor prima helpen om het zware werk als ondernemer draaglijker te maken. Maar als je administratie een lachertje is, dan kan de lol er snel van af zijn. Op dat moment is er echt werk aan de winkel om inzicht te krijgen. Wil je daarbij een onafhankelijke blik of hulp om zaken op orde te krijgen? De teams van Robbert Jan, Ruud of Jeroen helpen je graag met financial of business control. Moet er een externe analyse komen neem dan eens contact op met Sander.

Dus ondernemers: houd de vinger aan de pols, maak scherpe keuzes en durf kritisch te zijn naar jezelf en je organisatie!

Home

Blogs